Wednesday, 2 February 2011

Sinai Yang Dirindui...SINAI YANG DIRINDUI..

Bismillahirrahmanirrahim…..
Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian makhluk, selawat dan salam buat Rasul junjungan Nabi Muhammad s.a.w..kekasih hati, penghulu kepada sekalian nabi dan rasul...Semoga cinta dan kasih kita kepadanya tidak pernah pudar walau seminit berlalu…

Alhamdulillah, dapat juga saya menulis….walaupun connection internet dan terputus beberapa hari yang lalu di sini..semangat untuk menulis dan berkongsi tidak pernah pudar dalam jiwa saya. Kalau orang lain asyik bercerita tentang muzhaharat (rusuhan di Mesir) diblog dan juga face book…saya? Ntahlah. Mungkin saya lain dari mereka semua. Mesir tetap istimewa di mata dan hati saya.

Terkenangkan Sinai yang jauh beribu batu…pasti kenangan ketika mendaki gunung Sinai tidak akan luput bagi mereka yang sangat teruja dengan kisah yang dirakamkan di dalam al-Quranul Karem…Allahuakbar! Walaupun pengalaman mendaki gunung Sinai telah setahun berlalu…moga artikel yang telah lama saya tulis ini dapat menjadi ibrah dan iktibar kepada kita sebagai hamba yang kerdil di sisiNya…


Catatan Perjalanan Hari Pertama (22 Feb 2010)
Bismillahirrahmanirrahim…..
t
FirmanNya:
Iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan Ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, Maka peliharalah kami dari siksa neraka.
                                                                                                                                (al-imran:191)

Ekspedisi Sirah Meribat Ukhwah.....itulah tema perjalanan rehlah hewi yang saya ikuti selama 3 hari bermula pada hari Isnin bersama-sama sahabat Qiraat dan kuliah dari Mansurah. Sebanyak 3 buah bas dipenuhi oleh pelajar-pelajar azhariah dan perubatan dari muhafazah Mansurah, Iskandariah dan Kaherah. Kami bertolak dari rumah Kelantan lebih kurang 2.30 jam pagi pagi Isnin.

Sebelum bertolak, saya cuba bertanya kepada orang-orang lama yang pernah pergi ke Sinai untuk merasai zouq perjalanan ke Sinai dan mengumpul maklumat sebanyak mungkin..rata-rata yang pernah pergi mengatakan perjalanan yang sangat best... menginsafkan dan boleh menitiskan air mata!saya kagum,benarkah ucapan mereka?my heart start throbbing(berdegup kencang)...and my mind never stop of think about Sinai from day to day...Rabbuna yusahhil amruna...Ameen

Kenapa Sinai?kenapa tidak ke tempat lain.?.soalan cepu emas buat yang tak pernah pergi ke sana lagi, yang pernah pergi tak boleh jawab...jangan marah ye..the answer after this...dan catatan perjalanan ni saya nukilkan khas buat bonda dan ayahanda di kampong..inilah tempat yang anakanda cerita nak pergi sangat tu dan dirakamkan kisahnya dalam Al-Quran... =)


SEMENANJUNG SINAI
Merupakan satu semenanjung berbentuk segi tiga yang terletak di antara Laut Mediterranean (ke utara) dan laut Merah (ke selatan) yang terletak di Mesir, Ia mempunyai keluasan sebanyak 60,000 kilometer persegi. Segitiga Sinai merupakan daratan yang mirip sebuah pulau yang diapit 2 teluk iaitu Suez dan Aqabah, Hampir seluruh dataran Sinai ini diliputi pasir dan gunung-ganang batu dengan pemandangan yang mengagumkan. Sinai adalah daerah pertikaian antara Mesir dengan negara-negara jiran. Tidak kurang 15x Sinai pernah dijajah semenjak Mesir Kuno. Terakhir pertikaian denagn Israel, namun ia berjaya dibebaskan Mesir sewaktu Perang Oktober 1973…
Hebatkan sejarah Sinai..? keep and focus reading…..jeng-jeng…

Hari Pertama
1.Melintasi Terowong Ahmad Hamdi( terowong bawah terusan Suez)
2.Kubu tentera Israel
3.Uyun Nabi Musa
4.Uyun nabi Ayub
5.Cop mohor Mamalik
6.Qol’ah Salahudin

1.Melintasi Terowong Ahmad Hamdi( terowong bawah terusan Suez)
Sepanjang perjalanan kami semua diulit mimpi..tido-tidor ayam pun ada juga. Lebih kurang subuh kami tiba di (Nafaq Ahmad Hamdi). Seusai solat subuh secara berjemaah..kami meninggalkan masjid Ahmad Hamdi..hari mulai cerah..dan bas mula menyusur melalui Terowong Ahmad Hamdi sejauh 1.6km yang dibina di bawah terusan Suez. Terowong ini menghubungkan tanah besar Mesir sebelah barat denagn semenanjung Sinai sebelah timur.Dikatakan binaannya dibina dengan teknologi Perancis dan Jepun. Manakala Terusan Suez(qonat suez) sempena nama seorang Engineer, adalah, terusan buatan manusia yang terbesar sepanjang 163km dan selebar 300meter dan kedalaman 60-67kaki, laluan yang penting untuk kapal-kapal besar dari Eropah ke asia.Dikatakan, bahwa tax yang digunakan utk melalui terusan ini dikenakan beribu dolar US.(kaya Mesir dengan tax ni)(kalau ingat time ting.2 kita ada belajar…pelayaran Vasco da Gama..perniagaan rempah ratus..dan penyebaran agama kristian…ke asia melalui laluan shortcut ini..

Terowong ahmad Hamdi digali oleh syarikat Perancis pada 1859M, menggunakan tenaga golongan petani Mesir seramai 60,000 orang dengan pendapatn 2Qirsh sehari di bawah pemerintahan Said Basya.Ia siap dibuka denga rasminya 10tahun kemudian pada 17November 1869M.Benteng pertahanan dan persembunyian
Khazanah tentera Israel

Sekitar pemandangan di Kubu tentera Israel


2.Kubu tentera Israel (Bar lev Line)
Pada 1971, Israel memeperuntukkan 500US dolar bagi membina kubu dan kerja tangan raksasa yang dinamai Garis bar lev or Bar lev Line yang didakwa tidak dapat ditawan kerana mempunyai kekebalan dan teknologi peralatan tentera yang canggih

Keistimewaan Bar lev Line:
            -Strong point (kubu Israel) setiap 7@ 8km&  berkawat duri
            -ketinggian dinding 20-25m
            -kecenderungan kubu 45% mengadap matahari (kalau canon lepaskan   tembakan..pesawat tak nampak..sebab mengadap matahri, jadi silau mata)
            -kereta-kereta kebal tidak dapat tembusi
            -banyak periuk api ditanam

Nak citer sikit bagaiman kubu ini dirampas…

1967-Israel rampas tanah arab (termasuk Sinai) dinamakan Perang Harbu Sittah@ 6 Day war

1973-Perang meletus lagi antara Mesir dan Israel. Mesir dapat bantuan dari Russia.isrel mendapt bantuan dar U.S. Ketika itu seorang ulama’ Mesir yang bernam Sheikh Jaddul Haq bermimpi dan memberikan pendapat cara untuk mengalahkan tentera Israel dengan menyembor air ke dinding pasir untuk meruntuhkan pasir yang menjadi tempat persembunyian tentera Israel.

6 Okt 1973-Pembebasan Sinai dari tentera Israel( dan setiap kali tiba 6hb okt Mesir akan cuti)
tulisan yang kami tidak fahami

Dalam kubu-kubu tue ada lagi kesan-kesan yang masih terpelihara..macam kereta kebal..pakaian tentera dan tulisan bahasa Israel yang kami tak fahami…hehehe..3. Perjalanan diteruskan lagi….ke Uyun Nabi Musa@ Moses Well

Bukti 1:
160.  Dan mereka kami bagi menjadi dua belas suku yang masing-masingnya berjumlah besar dan kami wahyukan kepada Musa ketika kaumnya meminta air kepadanya: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu!". Maka memancarlah dari padanya dua belas mata air. Sesungguhnya tiap-tiap suku mengetahui tempat minum masing-masing. dan kami naungkan awan di atas mereka dan kami turunkan kepada mereka manna dan salwa[576]. (Kami berfirman): "Makanlah yang baik-baik dari apa yang Telah kami rezkikan kepadamu". mereka tidak menganiaya kami, tapi merekalah yang selalu menganiaya dirinya sendiri.

[576]  salah satu nikmat Tuhan kepada mereka ialah: mereka selalu dinaungi awan di waktu mereka berjalan di panas terik padang pasir. manna ialah: makanan manis sebagai madu. Salwa ialah: burung sebangsa puyuh.

                                                                                                                                                (al-Araaf: 160)

Bukti 2:
60.  Dan (Ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. sungguh tiap-tiap suku Telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing)[55]. makan dan minumlah rezki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerusakan.
(al-Baqarah: 60)
[55]  ialah sebanyak suku Bani Israil sebagaimana tersebut dalam surat Al A'raaf ayat 160.

Antara 5 nikmat yang diberikan oleh Allah kepada Kaum Bani Israel yang tidak pernah bersyukut ini ialah:
1.      Mereka diselamatkan dari Laut Merah
2.      Mereka dinaungi awan yang nipis
3.      Mereka diberikan air
4.      Mereka diberikan manna wa salwa
5.      Mereka diajak untuk masuk ke bumi Palestin (tetapi mereka enggan)

57.  Dan kami naungi kamu dengan awan, dan kami turunkan kepadamu "manna" dan "salwa"[53]. makanlah dari makanan yang baik-baik yang Telah kami berikan kepadamu; dan tidaklah mereka menganiaya Kami; akan tetapi merekalah yang menganiaya diri mereka sendiri.
                                                                                                                                                                (al-baqarah: 57)

Ada perbezaan antara 2 kalimah ini. Ada pendapat yang mengatakan 2 telaga dari 10 telaga yang masih ada merujuk kepada kalimah (fanfajarat), berdekatan dengan terusan suez. Manakala ada pendapat yang mengatakan kalimah (fanbajasat) lokasi sirah tersebut di Wadi Arbaain di Thursina. Wallahua’lam.


Kawasan ini terletak 143km dari kaherah. Hanya ada 2 telaga sahaja yang tinggal dari 12 telaga yang pernah ada kerana yang lain sudah ditimbus. Telaga ini dikatakan tempat minuman kaum Nabi Musa. Berdekatan dengan telaga tersebut terdapat pokok yang tumbuh berbentuk kalimah Allah. Pokok itu dikatakan daunnya manis@ dikatakan sebagai manna (manisan)
Terdapat khilaf tempat manna wa salwa, tempat yang kedua di bukit Thursina.
Nama telaga tersebut : 1.Bi’ru As-Saqiyah
                                       2.Bi’ru As-Syaayib
                                       3.Bi’ru As-Sheikh
Tambahan:
Kedalaman                       : 3 meter
Waktu Binaan                   : Ketika zaman Rom
Kelebaran                        : 3.5 meter
                                   
Dalam 20 minit kami singgah menziarahi uyun nabi Musa..sebelum meneruskan. ke destinasi seterusnya ke Uyun Nabi Ayyub a.s..
Saya terus memanjatkan kesyukuran kerana terpilih untuk melihat sendiri kesan ini sebagai ibrah yang sangat hebat yang akan saya kenang dan semat di dada sehingga ajal menjemput tiba…Ya Allah, kau tabahkan hati kami dan kuatkan semangat kami sebagaimana kau berikan kekuatan itu kepada Kaum Nabi Musa yanag cekal berdakwah kepad  kaumnya tanpa henti-henti….


4. Uyun (Telaga) Nabi Ayyub

            Telaga ini dikatakan telah menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub, dan lokasinya terletak di tengah-tengah padang pasir.Air di dalam telaga agak panas dan berbau belerang. Dikatakan juga boleh menyembuhkan penyakit kulit.
Telaga nabi Ayub

Dapat juga celup tangan ke dalam telaga dan merasi air yang suam-suam kuku nie..hehe.

Banjaran Tih (kelihatan sama di sepanjang perjalanan)

5. Banjaran Tih

Maka disebabkan kedegilan mereka, Allah sesatkan mereka di Banjaran Tih (Banjaran bingung) selama 4O tahun

20.  Dan (Ingatlah) ketika Musa Berkata kepada kaumnya: "Hai kaumku, ingatlah nikmat Allah atasmu ketika dia mengangkat nabi nabi diantaramu, dan dijadikan-Nya kamu orang-orang merdeka, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang belum pernah diberikan-Nya kepada seorangpun diantara umat-umat yang lain".
21.  Hai kaumku, masuklah ke tanah Suci (Palestina) yang Telah ditentukan Allah bagimu[409], dan janganlah kamu lari kebelakang (karena takut kepada musuh), Maka kamu menjadi orang-orang yang merugi.
22.  Mereka berkata: "Hai Musa, Sesungguhnya dalam negeri itu ada orang-orang yang gagah Perkasa, Sesungguhnya kami sekali-kali tidak akan memasukinya sebelum mereka ke luar daripadanya. jika mereka ke luar daripadanya, pasti kami akan memasukinya".
23.  Berkatalah dua orang diantara orang-orang yang takut (kepada Allah) yang Allah Telah memberi nikmat atas keduanya: "Serbulah mereka dengan melalui pintu gerbang (kota) itu, Maka bila kamu memasukinya niscaya kamu akan menang. dan Hanya kepada Allah hendaknya kamu bertawakkal, jika kamu benar-benar orang yang beriman".
24.  Mereka berkata: "Hai Musa, kami sekali sekali tidak akan memasuki nya selama-lamanya, selagi mereka ada didalamnya, Karena itu pergilah kamu bersama Tuhanmu, dan berperanglah kamu berdua, Sesungguhnya kami Hanya duduk menanti disini saja".
25.  Berkata Musa: "Ya Tuhanku, Aku tidak menguasai kecuali diriku sendiri dan saudaraku. sebab itu pisahkanlah antara kami dengan orang-orang yang fasik itu".
26.  Allah berfirman: "(Jika demikian), Maka Sesungguhnya negeri itu diharamkan atas mereka selama empat puluh tahun, (selama itu) mereka akan berputar-putar kebingungan di bumi (padang Tiih) itu. Maka janganlah kamu bersedih hati (memikirkan nasib) orang-orang yang fasik itu."

[409]  Maksudnya: tanah Palestina itu ditentukan Allah bagi kaum Yahudi selama mereka iman dan taat kepada Allah.Cop Mohor


6.Cop mohor Mamalik
Cop yang digunakan ketika Kerajaan Mamalik  memerintah, kepada jemaah haji yang berulang alik pergi menunaikan haji ke Makkah.


7. Akhirnya kami tiba ke destinasi yang terakhir iaitu Qol’ah Salahudin Al-Ayubi…

Sekitar pemandangan di Kubu ini..
Langkah diatur lagi…mata melilau memerhatikan environment kawasan Qol’ah ini. Cantik!air seakan-akan berwarna hijau dan kebiruan-biruan dari jauh…anak-anak ikan memenuhi di gigi-gigi batu jeti menyambut kedatangan kami..…(kalau boleh buat keropok lekor ini memang sedap)..hehe. setibanya kami di kawsan sini..mencurah-curah mesej masuk ke inbox hp.. semuanya welcome mesej dari network center dari 3 buah Negara….Mesir, Arab Saudi dan Jordan…Rupa-rupanya it means that kami berada at centre of 3 countries and at border line of country( macam kat sempadanla).
It located at the east of Egypt. Kubu ini terletak di tengah-tengah laut Merah yang merangkumi 3 negara. Ia dibina oleh salahudin al-ayubi ketika operasi menawan  baitul Maqdis  dari tentera salib. Kubu ini dikelilingi oleh teluk aqabah  dan berhadapan denagan Pelabuhan Aqabah(arab Saudi). Keistimewaannya,  mempunyai kawsan tadahan hujan, bilk kawalan tentera dan bilik salahudin al-ayubi….bila terdenagar nama kubu..teringat juga kubu di Selangor…pa dia? Darul Quran, Kuala Kubu Bharu….kubu jugak kan?...=)       kini semuanya dalam kenangan….Dari atas kubu, kami dapat melihat Negara Israel(tanah milik Palestin yang dirampas..) dari jauh kelihatan binaan  Hotel Hilton berwarna putih milik yahudi laknatullah….                                                                                                              
Kubu Salahudin Al-AyubiTo be continue…journey on 2nd day….

Salam Juang,
Nor Latifah Othman
Maahad Fatayat Mansurah

No comments:

Post a Comment

FEEDJIT Live Traffic Feed