Sunday, 13 September 2009

PROMOSI ALLAH MAKIN BERAKHIR....
Agak lama juga saya tidak mencoret kata2 di dalam blog nie...tapi saya tidak betah membiarkan sahabat2 yang masuk ke blog saya berlalu tanpa mendapat sebarang input...

Perasaaan saya ketika berada di penghujung Ramadhan ini semakin terasa sayu...
makin sayu bila kedengaran di hening setiap malam di mansurah suara2 masjid melakukan qiyamulail secara berjemaah....ahhh..sayuu...menusuk...mendenagr suara imam mengalunkan ayat2 Quran...

Betapa hebatnya suasana di sini, orang arab tidak tidor...semata2 ingin mencari malam lailatul qadar sampai ke subuh....
pasti setiap dari kita mencari malam itu???adakah kita sudah menjumpainya....????

Promosi Allah makin berakhir???? macam x percaya...tp klu promosi jubah, tudung shoubagi ,kurma, kat sikah( nama tempat jual beli belah di Mansurah) tak pernah berakhir...tapi akhawat semakin berbondong2 ke sana mencari keperluan sebagai persiapan raya...Kalau di Kaerah berbondong2 ke Huseein dan Ataba mencari parsalinan baru di hari Raya.
...tapi....Ramdhan jualan MEGA SALE ALLAH sampai ke penghujung.....

Oh Tuhan....Adakah aku orang beruntung atau orang yang rugi pada Ramadhan kali ni?????Jangan Kau tulis namaku di kalangan mereka yang muflis di bulan ini.....

dan jangan kita tangisi jika Ramadhan telahpun pergi....PERGI KEMBALI???ATAU PERGI TAK KEMBALI???SIAPA TAHU???ITU SEMUA KUASA ALLAH......

HAYATI kISAH TELADAN INI....


Teringat sebuah kisah teladan dari seorg alim ulamak..kisahnya begini..

Di sebuah negeri yg aman damai tinggal seorg raja yg amat penyayang dan amat di kasihi rakyatnya..

Suatu hari sang raja terasa ingin berbuat kebajikan kpd rakyatnya..Sang raja telah memerintahkan menterinya agar memberitahu kpd seluruh rakyatnya bahawa sang raja amat berkenan utk menghadiahkan segala hartanya yg ada dlm istana kpd rakyatnya..Maka berjln la menterinya ke seluruh pelusuk negeri,dari pintu ke pintu,lorong ke lorong,rumah ke rumah utk menyampaikan titah perintah rajanya..Sang menteri menghadapi pelbagai ujian dlm melaksanakan perintah rajanya..adakala rakyat mengejeknya,ada yg berkata si pembohong,ada yg menolak dan ada juga yg menerima pelawaan sang menteri dgn baik..Di istana pula Sang raja memerintahkan pegawai istana agar membuka seluas luas pintu istana buat rakyatnya tetapi cuma utk satu hari sahaja!..

Setelah hari yg di tetapkan tiba maka raja membiarkan rakyatnya berbondong bondong masuk ke dlm istana utk mengambil apa sahaja yg ada di dlm istana..Dari berpuluh kereta mewah diraja,alat kebesaran raja,emas perak intan berlian,pakaian diraja,makanan di raja hatta dayang2 istana pun di angkut juga..Kipas,lampu,tilam,bantal,katil yg bertatahkan emas berlian di hadiahkan kpd rakyatnya..

Dlm keadaan hiruk pikuk rakyatnya sedang berebut mengambil bahagian masing2 tiba2 sang raja terpaku melihat seorg pemuda berdiri di muka pintu istana yg hanya senyum sendirian memandang ke arahnya..
Setelah habis licin brg2 istana umpama licinnya kedai saudagar “Siddiq Sigaraga” sang raja merasa kehairanan melihat si pemuda tadi..Sang raja lalu memanggil si pemuda td..
Tanya sang raja “apakah kamu tidak berhajat langsung akan segala harta yg telah aku kurniakan kpd mu dan seluruh rakyat pd hari ini?”..
Jwb pemuda “Sesungguhnya aku telah dpt apa yg aku inginkan”..Sang raja merasa hairan lalu bertanya “apa yg telah kamu dpt walhal dari awal hingga licin harta istana satu brg pun tidak ada pada kamu?”..Jwb pemuda”kamu!..kamu la harta yg aku perolehi hari ini”..


Allahuakbar..lihat la betapa bijaksana seorg pemuda dlm menilai sesuatu perkara..
Kini sang raja menjadi milik penuh kpd si pemuda tersebut..Alim ulamak beritahu pengajaran/kiasan dari kisah ini bahawa :
1) satu hari pintu istana di buka utk rakyat mengambil harta adalah bermaksud dunia yg kita diami ini adalah berupa semetara..Alim ulamak menafsirkan bahawa Allah s.w.t. akan bertanya kpd manusia berapa lamakah yg telah kamu hidup atas dunia?ada yg menjwb satu hari,ada yg menjwb setengah hari dan ada juga yg menjwb sekelip mata..Allahuakbar sesungguhnya manusia benar2 dlm kerugian..
2) rakyat yg sibuk mencari harta istana adalah bermaksud mereka yg lalai dari mengingati Allah yg mana mereka yakin harta dunia dpt memberi manafaat dan kebahagiaan bg mereka sedangkan Allah la yg beri manafaat dan mudharat dari setiap asbab yg diciptakan Nya..
3) Menteri yg di lantik raja adalah bermaksud para nabi dan rasul yg diutus utk menyampaikan perkara yg haq..
4) Pegawai istana adalah bermaksud malaikat yg di ciptakan khusus dgn tanggungjwb masing2..
5) Sang raja adalah Allah yg menjadi raja sekalian raja yg mana segala keputusan adalah di tgn Nya..
6) Si pemuda adalah org2 yg beriman/bertaqwa lg soleh di sisi Allah yg tahu menilai antara kelebihan dunia dan akhirat..Harta dunia hanya sementara sedangkan harta akhirat kekal abadi abadan..

Mereka yg mencari redha Allah maka Allah la yg mereka dpt..bila kita dpt Allah maka apa yg ada dlm syurga minta sahaja la pd Allah..Mereka yg menjadikan dunia sebagai matlamat maka nikmat yg mereka peroleh hanya setakat di dunia sahaja la hendaknya..
Wallahulam


Salam Ramadhan

Nor Latifah Othman

No comments:

Post a Comment

FEEDJIT Live Traffic Feed