Tuesday, 9 March 2010

Erdogan: Palestin Adalah isu Kami vs SINERGI: Gema Suara Ghuraba'

Emine Erdogan, isteri Perdana Menteri Turki Recep Tayyeb Erdogan


Selasa , 09/03/2010 – Perdana Menteri Turki, Receb Tayyib Erdogan mengisytiharkan Palestin adalah ‘isu kami’ dan ia tidak pernah dan tidak akan gugur daripada ‘senarai agenda kami’. Beliau juga menuntut agar sekatan yang dikenakan terhadap Gaza dihilangkan segera sebagai memenuhi ‘tanggungjawab kemanusiaan’ sebelum menunaikan ‘tanggungjawab keislaman’.

Dalam satu pertemuan dengan satu delegasi wartawan Palestin pada hari Ahad (7/3), beliau berkata: “Luka anda adalah luka kami. Sudah tiba masanya luka tersebut sembuh.” Beliau menambah: “Hubungan kita amat rapat. Tetapi kita mahu meneguhkan lagi hubungan tersebut dengan menghalang sebarang perpecahan dan perselisihan pada masa akan datang sehingga kita benar-benar menjadi seperti satu jasad. Kesengsaran yang menimpa anda akibat perang terhadap Gaza menjadikan kami marah. Seluruh rakyat Turki keluar bagi menyokong perjuangan anda.”

Beliau juga menambah: “Saya ingin menegaskan bahawa isu Palestin adalah isu Timur Tengah, dan isu Timur Tengah adalah isu dunia keseluruhannya. Faktor yang menyebabkan isu ini tidak dapat diselesaikan adalah kerana ada beberapa pihak yang mengeksploitasi isu tersebut bagi kepentingan sendiri.”

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/Bismillahirrahmanirrahim,,,,

Isu yang sama tapi tempat yang berbeza. Antara Erdogan dan komuniti mahasisiwi mansurah.Topik hangat Palestin menjadi tumpuan mahasiswi mansurah yang mengambil bahagian dalam program SINERGI 2010...

kalau Erdogan peduli palestin

kami pun peduli isu Palestin

Pelbagai acara dipertandingkan..

Antaranya debat,pidato 3 bahasa, nasyid dan pertandingan slide show...bertemakan:

PALESTIN: GEMA SUARA GHURABA'

ramai yang hadir memberikan sokongan..tidak kurang juga membawa sepanduk berwarna-warni...

yang pasti semua hadir kerana kami sensitif dengan ISU PALESTIN...

anda di luar sana bagaimana??

Siapakah yang akan muncul juara?

khaulah al-azwar@ wafa' idris rahmallah @ zainab al-ghazali @ al-khansa'

Sama-sama kita teruskan perjuangan dalam SINERGI 2010..Salam Juang,
Al-faqirah ila Allah
Nor Latifah Othman
takhasuss 2 Qiraat

1 comment:

FEEDJIT Live Traffic Feed